3 dingen die de meest succesvolle leiders zullen doen in 2021.jpg

3 dingen die de meest succesvolle leiders zullen doen in 2021

Leiderschap

3 dingen die de meest succesvolle leiders zullen doen in 2021

Leiderschapskwaliteiten die we meer willen zien in 2021

Het afgelopen jaar is onze werkwereld voorgoed veranderd. Bij sommige teams kwamen ineens de scheuren in de basis bloot te liggen, terwijl andere teams harder dan ooit gingen. De meest succesvolle teams hebben in ieder geval één ding met elkaar gemeen: effectief leiderschap. Maar, hoe haal je als leider het allerbeste uit je mensen terwijl je de grond onder je voeten voelt wegzakken?

Nicole Bendaly, die al meer dan 20 jaar onderzoek doet naar team- en leiderschapsprestaties, belicht dit onderwerp in Forbes. De ervaring en het onderzoek van Bendaly tonen aan dat teams die zelfs tijdens de pandemie zijn gegroeid, gemeen hebben dat zij worden geleid door leiders die prioriteit geven aan hun mensen. Bendaly: “Empathie, kwetsbaarheid en flexibiliteit zijn bijvoorbeeld leiderschapskwaliteiten die altijd belangrijk zijn geweest, maar nu niet meer onderhandelbaar zijn dankzij 2020.”

Op basis van de vele interviews met opinieleiders voor haar podcast over doelgericht leiderschap, heeft Nicole Bendaly drie best practices voor leiderschap uit haar onderzoek kunnen halen. Onderscheid jezelf van de rest en pas deze kernpraktijken toe om het beste uit jezelf en je team te halen.

3 LEIDERSCHAPSKWALITEITEN DIE WE MEER WILLEN ZIEN IN 2021

1 BEGRIJP EN WAARDEER DE INSPANNING

Weet jij nog hoeveel artikelen je voorbij hebt zien komen over het leiden van een team op afstand? Ontelbaar waarschijnlijk. Logisch natuurlijk. Maar wat vaak wordt vergeten is dat leiders niet alleen teams op afstand leiden, maar teams op afstand tijdens een pandemie. Dat is een groot verschil.

Wat zeer effectieve teams dan ook onderscheidt, is dat hun leiders rekening houden met de context waarin zij werken. Deze leiders streven er namelijk naar waardering te geven voor de extra inspanning, energie en capaciteit dat het kost om resultaten te bereiken in een tijd van ongekende turbulentie. De meest succesvolle leiders van 2020 waren zich ervan bewust dat werknemers het nodig hadden om gezien, begrepen en gewaardeerd te worden voor alles waar ze mee te maken kregen. 

De pandemie zal niet eeuwig duren, maar deze les kunnen we niet achterlaten in 2020: wil jij een zeer betrokken, goed presterend team bouwen? Neem dan de tijd om de inzet van je teamleden te begrijpen en te waarderen. Ga niet alleen door die lijst met taken heen, maar probeer ook het ‘hoe’ achter die lijst te begrijpen. Het erkennen en waarderen van inspanningen is net zo belangrijk als het erkennen en waarderen van resultaten.

2 GEEF PRIORITEIT AAN TEAMEFFECTIVITEIT 

Crises of grote veranderingen kunnen teams ertoe aanzetten grote prestaties te verrichten, maar het kan er ook voor zorgen dat de scheuren in de basis bloot komen te liggen en dat alles instort. Niet zo gek dus dat de teams die vorig jaar het beste presteerden, degenen waren die al hecht waren met een sterke basis van vertrouwen en respect. In 2020 leerden veel leiders dat teamwork belangrijker is dan ooit. Ze leerden dat als een team niet optimaal functioneert en uitstekende resultaten levert in rustige tijden, het onwaarschijnlijk is dat het in moeilijke tijden wel zal gebeuren. 

Leiders die zich pas op teamwork gingen richten toen ze geen keus meer hadden, moesten een hoge prijs betalen in de vorm van burn-out, frustratie, verminderde inzet en productiviteit. Het goede nieuws is dat het nooit te laat is om teamefficiëntie te prioriteren en dat dit niet ingewikkeld of tijdrovend hoeft te zijn. “De truc is om je te concentreren op de zaken die het meest essentieel zijn voor het vermogen van je team om goed te presteren, ongeacht de verstoring en verandering waarmee ze worden geconfronteerd.” (Bendaly, 2021)

Volgens Bendaly hebben de meest veerkrachtige teams het volgende met elkaar gemeen:

  • Weten precies welk doel ze nastreven en hoe ze dat samen kunnen bereiken.
  • Focussen op het opbouwen en behouden van vertrouwen en respect.
  • Halen het meeste uit hun teamvergaderingen.
  • Gaan veerkrachtig om met veranderingen.

3 LEID MET EEN DOEL 

Weet jij waarom je doet wat je doet? Als jij weet wat jouw doel is als leider en daar verbonden mee bent, dan ga je ook doelgerichter en authentieker leiden. Jouw focus, toewijding en energie reflecteren dan op je team, wat jullie gezamenlijk vooruit stuwt. Het hoeft dus niet elke dag lang leve de lol te zijn, het gaat erom dat je weet waarom je doet wat je doet. De wetenschap dat je een zinvolle bijdrage levert aan je organisatie, team en je eigen leven die aansluit bij je persoonlijke waarden en de impact die je wilt maken zijn dan van belang.

Het vinden van je doel kost tijd. Het vereist enige verkenning en het nemen van risico's. Je moet buiten je comfortzone stappen. Vraag jezelf af wat voor jou als leider belangrijk is, wat het beste in jou naar boven haalt en welke impact je wilt maken op anderen.

Ben jij klaar om het beste uit jezelf en je team te halen? Lees het volledige artikel op Forbes.com en ga aan de slag met de vragen. Succes!

Bron:
Bendaly, N. (2021, 4 januari). Three Things The Most Effective Leaders Will Do In 2021. Forbes. https://www.forbes.com/sites/nicolebendaly/2021/01/03/three-things-the-most-effective-leaders-will-do-in-2021/?sh=69301e0936de

Nieuwsbrief

Cruquiusweg 111-F, 1019 AG Amsterdam, 085 - 401 50 50