De verbindende kracht van coachend leidinggeven

De verbindende kracht van coachend leidinggeven

Opinie
Leiderschap

De verbindende kracht van coachend leidinggeven

Verbind ambities en potentieel van je medewerkers aan de teams en de organisatie

Heb je weleens een voetbalteam zonder coach gezien? Een professioneel hardloper? Een hockeyteam misschien? Waarschijnlijk niet. Gelukkig maar, want zonder coaches zouden veel van deze teams nooit een beker vasthouden of een medaille om hun nek krijgen. Een coach geeft mentale ondersteuning aan de individuele spelers, analyseert hun sterke en zwakke punten en zorgt ervoor dat alle knoppen goed staan afgesteld zodat het in teamverband het beste resultaat behaalt. De coach zorgt ook voor een goede teamspirit en nieuwe spelers die het team sterker maken. Klinkt dit bekend?

De coach heeft veel weg van een leidinggevende, vind je niet? Net als een coach, moet een manager zich richten op het succes en de groei van individuele teamleden, zodat het team in zijn geheel sterker wordt en de gestelde doelen behaalt. De manager moet goed weten hoe het team is samengesteld: weten wat hun kwaliteiten en valkuilen zijn, waar ze individueel in uitblinken en waar ze als team kracht vandaan halen. Toch missen veel managers deze kwaliteiten nog. Wat is hier aan de hand?

De ene manager is de andere niet

Eerder schreven we al over hoe weinig managers slagen in hun taak om leiding te geven. Uit wereldwijd onderzoek blijkt dat maar 18 procent van alle managers slaagt in hun missie (Harter, 2018). Niet heel vreemd, als je bedenkt dat managers vaak aan hun positie komen door hard te werken en op deze manier doorgroeien. Bij veel bedrijven is dit ‘eerlijk’. Men kijkt niet naar de persoonlijkheidskenmerken, maar het is een kwestie van verdienen en gunnen. In andere gevallen solliciteert de toekomstige manager simpelweg naar de gewenste droombaan. Helaas is deze ambitie geen garantie voor succes in de leidinggevende functie.

De juiste skills om verder te komen

Een goede manager moet beschikken over de vaardigheden en eigenschappen die het team verder gaan brengen. Dit betreft een arsenaal aan soft skills, van delegeren tot beslissingen nemen. Een vaardigheid waar tegenwoordig veel aandacht voor is, staat met stip op nummer één: coachen. Een goede manager zorgt er namelijk niet alleen voor dat doelen worden behaald, maar ook dat er aandacht is voor de ontwikkeling van het individu. Dat er niet alleen wordt gesproken, maar ook wordt geluisterd. De eenzijdige omgang verandert in een tweezijdige relatie. We noemen dit ook wel coachend leidinggeven.

LEES MEER:

Daarom zijn persoonlijke kwaliteiten belangrijker dan ervaring

Wat is coachend leidinggeven?

Crasborn & Sevinga (2018) definiëren coachend leidinggeven als het uitbuiten en verbinden van ambities en potentieel van de medewerkers, teams en de organisatie. Het focuspunt is de ambitie en het ontwikkeldoel van de medewerker. Vanuit een relatie die is gebaseerd op vertrouwen en commitment, begeleidt de leidinggevende de medewerker naar het behalen van de langetermijndoel.

Waarom coachend leidinggeven?

De wereld is veranderd. Niet alleen bedrijven, maar ook de nieuwe generatie medewerkers is purpose-driven. Werknemers willen niet meer stipt om 9 uur inklokken, hersendodend werk doen dat hen wordt opgedragen en om 5 uur weer uitklokken. Hun werk moet bijdragen aan een zinvoller leven, mensen hebben zélf doelen. De tijd dat mensen ‘een baas’ hadden is voorbij, men wil een coach. Medewerkers van tegenwoordig verwachten dat werkgevers in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling investeren (Watkinson, 2021b). Op deze manier kunnen ze meer doen met waar ze goed in zijn en consequent groeien.

De verbindende kracht van coachend leidinggeven

De kracht van deze werkwijze is dat de persoonlijke doelen van de medewerker nu verwikkeld zijn in het werk en het bedrijf. De dagelijkse inzet is niet langer meer alleen waardevol voor het bedrijf, maar ook voor de medewerker. Door minder te praten, meer te vragen en meer te luisteren, kan de manager de individuele sterke punten identificeren. Dit kan de manager gebruiken om de sterke punten te voeden, op deze manier ligt de nadruk op de groei en het succes van de medewerker. Dit heeft een hoge betrokkenheid tot gevolg, minder verloop, hoger werkgeluk, productievere mensen en een positieve werkomgeving.

Coachen is geregisseerd loslaten

Hoewel de voordelen voor zich spreken, hebben veel managers nog hun twijfels bij deze aanpak. De manager moet de werknemers tenslotte loslaten. Met coachend leidinggeven krijgen medewerkers meer eigenaarschap over hun werk, ze zitten zelf dus veel meer aan het roer. Hoewel zij de kapitein zijn van hun ontwikkeling, behoren ze wel allemaal bij dezelfde vloot. De manager zorgt ervoor dat ze allemaal dezelfde koers varen. Het is dus geen kwestie van helemaal loslaten, maar geregisseerd loslaten. Geef genoeg speelruimte om te kunnen groeien, maar blijf de behoeftes van het team monitoren.

Dit hebben wij gelezen

Nieuwsbrief

Cruquiusweg 111-F, 1019 AG Amsterdam, 085 - 401 50 50