De employee journey faciliteert werkgeluk

Het employee journey stappenplan

Knowledge
Talentmanagement

Het employee journey stappenplan

Faciliteer werkgeluk, word gevonden door talent

De business probeert klanten binnen te halen, jij probeert talent te vinden. Wat als we zouden zeggen dat deze twee direct met elkaar in verbinding staan? Deze quote van Richard Branson is niet voor niets wereldberoemd: “Klanten komen niet op de eerste plaats. Medewerkers komen op de eerste plaats. Als jij voor je medewerkers zorgt, zorgen zij voor je klanten.” Uit onderzoek van Bellet et al. (2019) blijkt dan ook dat werknemers 13 procent productiever zijn als ze gelukkig zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je medewerkers gelukkig zijn? Met de employee journey kan je in kaart brengen op welke momenten je structureel een dosis werkgeluk kan toedienen.

Wat is de employee journey

De employee journey is de reis die een medewerker maakt in een bedrijf, vanaf het eerste contactmoment tot na zijn vertrek. Tijdens de medewerkersreis maken bepaalde momenten meer indruk dan de andere. Herinner jij je eerste werkdag nog? Vast wel. Maar hoe zit dat met de tweede werkdag, de derde week of zelfs de vierde maand? De eerste dag heeft nu eenmaal veel meer impact op een medewerker. Zo zijn er nog wel meer momenten die een mijlpaal vormen in de reis van een medewerker; deze momenten noemen we ‘touchpoints’. Het zijn namelijk belangrijke momenten voor de medewerker, waarbij een organisatie de kans krijgt om hier een positieve ervaring van te maken. Hoe meer positieve ervaringen tijdens de reis, hoe gelukkiger de medewerker.

Waarom een employee journey

De employee journey is in feite een manier om werkgeluk te faciliteren. Door het invullen van een soort routekaart leg je namelijk alle momenten bloot die impact hebben op een medewerker. De echte waarde voeg je toe door heel consistent de belofte door te voeren in elke touchpoint. Deze belofte noemen we de employee value proposition (EVP). Dit is de waardepropositie van een organisatie; de belofte naar de medewerkers. Het geeft antwoord op de vraag waarom mensen bij een organisatie willen werken. Met alleen het bieden van een goed salaris en een pingpongtafel op de gang win je de oorlog voor talent allang niet meer. Mensen willen meer dan geld, ze willen een goede werkgever. Een goede werkgever die ervoor zorgt dat ze gelukkig zijn in hun baan. Door structureel in te spelen op de behoeftes van de medewerker en hierdoor dus werkgeluk te faciliteren, kan jij je onderscheiden als topwerkgever. Dit heeft een hogere productiviteit tot gevolg, minder verzuim en je bent ineens aantrekkelijk voor talenten.

Aantrekkelijk blijven voor talenten

Als bedrijf wil je niet alleen de beste mensen binnen hebben, je wilt ook dat ze op de juiste plek zitten én dat ze blijven. Een bosje bloemen als de medewerker het contract tekent is leuk, maar niet genoeg om geen talent verloren te laten gaan. Zij zijn op zoek naar aandacht voor de ontwikkeling, de vervulling van hun behoeftes en (door)groeimogelijkheden. Dit vraagt om een datagedreven benadering van de employee journey. Talenten herken je nu eenmaal niet aan de buitenkant. Je kan ook niet ruiken of een medewerker misschien wel veel gelukkiger zou zijn in een andere rol. En, wanneer en hoe bepaal je eigenlijk of iemand klaar is voor de volgende stap als leidinggevende? Allemaal moeilijke vragen? Valt wel mee, als je gebruikmaakt van de juiste assessments op de juiste momenten. Hier komt een schat aan data uit, waardoor je beter inzicht krijgt in het talent van je (toekomstige) medewerkers.

Hoe maak je een employee journey

Over het algemeen zijn er drie fases in de employee journey: instroom, doorstroom en uitstroom. We onderscheiden hierin zes belangrijke touchpoints: selectie, onboarding, ontwikkeling, groei, doorgroeien en uitstappen. Hieronder zie je een voorbeeld van een employee journey. Dit is een basismodel, welke je zo zou kunnen gebruiken. We hebben bij elke touchpoint aangegeven welke assessments nu geschikt zijn. Dit vul je nu aan met touchpoints die belangrijk zijn voor jouw doelgroep. Inventariseer alle momenten die belangrijk zijn voor de medewerker. Verwerk deze additionele touchpoints in de medewerkersreis. Vervolgens kan je de acties in de journey plaatsen; hoe ga je inspelen op alle touchpoints? Ga hier echt even voor zitten, nodig wat mensen uit voor een brainstormsessie. Het zijn namelijk de kleine momentjes, die net even anders zijn, net even wat persoonlijker, die het meest worden gewaardeerd.

Employee journey HFMtalentindex

One size does not fit all

Een veelgemaakte fout is dat men één employee journey in kaart brengt en daarmee een globale route uitstippelt voor alle medewerkers in één keer. Ze behandelen de employee journey als een one-size-fits-all, wat het absoluut niet is. Het hele idee achter de employee journey is juist dat je goed kan inspelen op de verschillende behoeftes. Zo kan je een reis uitstippelen voor het talentenprogramma, maar bijvoorbeeld ook voor de operationeel experts, de specialisten en de managers. Een employee journey moet dus altijd op-maat-gemaakt zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de journey altijd up-to-date is; hiermee kan je garanderen dat je continuïteit biedt aan de behoeftes van je medewerkers en dat je de EVP consistent blijft doorvoeren. Houd de employee journey dus structureel op de agenda.

Ben jij klant van ons assessmentplatform? Neem contact op met je accountmanager, hij kan samen met jou een employee journey maken.

Door ons gelezen

  • Bellet, C., De Neve, J. E., & Ward, G. (2019). Does Employee Happiness Have an Impact on Productivity? SSRN Electronic Journal. Published. https://doi.org/10.2139/ssrn.3470734
  • Becker, S., & Bolink, W. (2018). De employee journey (1ste ed.). Macmillan Publishers.

Nieuwsbrief

Cruquiusweg 111-F, 1019 AG Amsterdam, 085 - 401 50 50