Competentieprofielen opmaken met het team.jpg

Hoe maak je een goed competentieprofiel?

Selectie

Hoe maak je een goed competentieprofiel?

Draagvlak creëren door op een snelle en efficiënte wijze alle input van de stakeholders te gebruiken.

Een goed competentieprofiel is de basis van een effectieve selectie-, beoordelings- of ontwikkelprocedure. Het stelt de norm voor het prestatieniveau van de medewerker, zodat er een referentiekader is. Het samenstellen van een goed competentieprofiel is echter niet zo vanzelfsprekend. Vaak mist een gedeelde visie en, nog belangrijker, draagvlak binnen de organisatie.

Het succes van een organisatie is afhankelijk van de prestaties van de medewerkers. Voor een hoge performance is het belangrijk dat medewerkers de juiste aanleg hebben voor het werk, maar ook dat ze gemotiveerd zijn en zich blijven ontwikkelen. Voordat je überhaupt kan bepalen of een medewerker de juiste aanleg heeft of op welke punten er nog ruimte voor ontwikkeling is, moet je dus weten welke competenties het echte verschil maken tussen een uitstekend presterende en een gemiddeld presterende medewerker.

Wat is een competentieprofiel

Een competentieprofiel beschrijft de belangrijkste vaardigheden die een medewerker succesvol maken in een functie. Het competentieprofiel moet:

  • gebaseerd zijn op de inhoud van de functie;
  • uitsluitend gebruik maken van doorslaggevende competenties;
  • ongeveer 8 competenties bevatten.
LEES MEER:

Competenties: de kern van effectief talentmanagement

De juiste competenties maken het verschil

Het is erg belangrijk dat een competentieprofiel klopt. Zowel voor selectie als ontwikkeling heb je namelijk een referentiekader nodig. Maar hoe stel je een compleet en duidelijk competentieprofiel samen? Het competentieprofiel moet een goede afspiegeling zijn van wat echt belangrijk is in de functie, wat onderscheidend is voor die specifieke rol.

Om een competentieprofiel op te stellen, is het daarom noodzakelijk dat verschillende mensen met eerstehands kennis van de betreffende functie nadenken over de invulling. Er moet een gezamenlijke visie ontstaan over welke resultaten bij de functie horen, wat de belangrijkste taakgebieden zijn en welke competenties van belang zijn.

Profilingsessie

Om tot een eenduidig beeld van de functie te komen dat door alle betrokkenen gedeeld wordt, zet men vaak zogenaamde profilingsessies in. Dit zijn bijeenkomsten die (be)geleid worden door een HR-medewerker of een externe adviseur. In een profilingsessie komen meerdere personen (leidinggevenden, collega's, mensen die de functie in kwestie zelf vervullen) bij elkaar om te bespreken welke vaardigheden iemand in huis moet hebben om de betreffende functie goed uit te kunnen voeren. Doordat alle stakeholders input hebben gegeven, creëer je draagvlak voor de verdere uitrol van een competentieprofiel. Het grote nadeel van deze fysieke bijeenkomsten is dat het enorm veel tijd en energie kost om op deze manier competentieprofielen op te stellen.

Competentie Profiler

HFMtalentindex/Assessio heeft een online HR-tool ontwikkeld voor het opstellen van competentieprofielen. Je doorloopt in de Competentie Profiler dezelfde gestructureerde stappen als in de klassieke profilingsessie. Meerdere personen die betrokken zijn bij de functie vullen de Competentie Profiler in en beantwoorden open vragen over de functie:

  • Welke resultaten moeten binnen deze functie opgeleverd worden?
  • Welke uitvoerende taken heeft iemand die deze functie vervult?
  • Welke kennis en ervaring heeft iemand nodig om deze functie te kunnen vervullen?
  • Welke competenties horen daarbij?
  • Welke doelen bereikt de functie door het gedrag dat uit deze competenties voortkomt?

Vergroten draagvlak

De Competentie Profiler verzamelt op een snelle en efficiënte wijze essentiële informatie van meerdere betrokkenen binnen de organisatie. Doordat je de input van al deze personen gebruikt, vergroot je het draagvlak voor het uiteindelijk gekozen competentieprofiel. Als alle deelnemers de vragenlijst hebben ingevuld, wordt de output vaak nabesproken, waarbij je gezamenlijk tot een definitief profiel komt.

Hulp nodig bij het maken van een competentieprofiel?

Ben jij op zoek naar een manier om meer draagvlak te creëren voor competentieprofielen? Wordt er binnen jouw organisatie nog geen gebruik gemaakt van een tool om een competentieprofiel op te stellen, maar wil je dit wel graag? Of wil je meer informatie over de online HR-tool de ‘Competentie Profiler’? Onze adviseurs helpen je hier graag bij. Bel ons op 085 401 50 55 of vul dit formulier in.

Nieuwsbrief

Cruquiusweg 111-F, 1019 AG Amsterdam, 085 - 401 50 50