Map Essence .jpg

Onderscheid snel de geschikte van de ongeschikte kandidaten met MAP Essence

Screening

Onderscheid snel de geschikte van de ongeschikte kandidaten met MAP Essence

Snel en betrouwbaar

Als er veel mensen solliciteren op een vacature, wil je graag snel kunnen screenen welke kandidaten beschikken over de kwaliteiten die passen bij jouw organisatie. Iedere recruiter kan je vertellen dat dit een tijdrovend proces is. De screeningstool MAP Essence onderscheidt al vroeg in het proces de geschikte van de ongeschikte kandidaten. Met een korte en objectieve persoonlijkheidsmeting herken je automatisch de kandidaten met de juiste kwaliteiten om verder het selectieproces mee in te gaan. Pernille Husebye, Manager Assessio Noorwegen en Anders Knutsson, Senior Psycholoog en Productmanager bij Assessio leggen uit wat MAP Essence is en waarom hun klanten de tool inzetten.

In verschillende sectoren krijgen organisaties soms wel honderden reacties op een vacature. Een hele klus om dan de geschikte kandidaten te onderscheiden. MAP Essence is de ideale oplossing om het screeningsproces van grote groepen sollicitanten efficiënter en effectiever te maken. De tool is ontwikkeld voor functies waarbij specifieke persoonlijke kwaliteiten vaak belangrijker zijn dan werkervaring, bijvoorbeeld in retail, zorg, transport & bezorging, horeca en productie. Functies waarbij servicegerichtheid en een professionele werkhouding voorop staan.

"Kandidaten die geschikt lijken wanneer je hun cv leest, zijn niet per definitie de toekomstige sterren in je organisatie."
Pernille Husebye - Managing Director Assessio Noorwegen

Door vroeg in het proces alle sollicitanten te vragen een online persoonlijkheidsmeting te doen, onderscheid je snel en efficiënt welke kandidaten beschikken over de essentiële kwaliteiten voor jouw openstaande vacature. Je creëert op deze manier een handige shortlist met geschikte kandidaten om uit te kunnen nodigen voor een sollicitatiegesprek. Pernille: “Testen stelt je in staat om kandidaten met het meeste potentieel voor de rol er snel uit te pikken. De test houdt geen rekening met eerdere werkervaring, wat het proces eerlijker en inclusiever maakt."

3 voordelen MAP Essence.jpg

MAP Essence....hoe werkt het?

MAP Essence is een kortere versie van Assessio’s MAP-persoonlijkheidsmeting. Net als MAP is MAP Essence gebaseerd op het bekende Big Five model en brengt het de persoonlijkheid van een kandidaat in kaart. De vragen meten de factoren vriendelijkheid, consciëntieusheid, emotionele stabiliteit, extraversie en openheid. Het invullen van de test duurt slechts 12 minuten.

Nadat de kandidaat de test heeft afgerond, worden twee screeningsalgoritmes uitgevoerd om de resultaten te interpreteren. Het ene algoritme geeft aan hoe servicegericht de kandidaat is en de ander evalueert in welke mate hij of zij een professionele werkhouding heeft. Deze factor bepaalt de interactievaardigheden, stressbestendigheid, nauwkeurigheid en ijver van de kandidaat. Je bepaalt als organisatie zelf of je beide factoren of een van beide wilt meten. De testresultaten van de kandidaten worden gerangschikt op een schaal van nul tot tien voor servicegerichtheid en/of een professionele werkhouding. Objectieve en snelle input voor besluitvorming.

Anders Knutsson: "De screeningsalgoritmes van MAP Essence geven organisaties concreet inzicht in de geschiktheid van de kandidaten voor servicegerichte rollen en andere functies waarbij een professionele werkhouding of servicegerichtheid essentieel zijn voor een goede prestatie."

Onderscheid snel geschikte kandidaten van ongeschikte kandidaten

Volledig focussen op de eerdere werkervaring van een kandidaat is een makkelijk gemaakte fout. Omdat een kandidaat eerder in een winkel heeft gewerkt, betekent dat niet dat hij of zij meer servicegericht is dan kandidaten zonder deze ervaring. Door een persoonlijkheidsmeting in te zetten ondervang je alle kandidaten die zeer servicegericht zijn. Ook die kandidaat die niet beschikt over ervaring in de retail, maar wel graag een carrièreswitch wil en kan maken.

“Voor veel van onze klanten in de retail is een servicegerichte houding een van de basiseisen voor alle medewerkers. Iedere nieuwe medewerker moet het potentieel hebben om een goede service te kunnen bieden," zegt Anders. ”De testresultaten vertellen wie van de kandidaten aan die basiseisen voldoen. Dit betekent dat de organisatie er zeker van kan zijn dat alleen die kandidaten worden geïnterviewd die beschikken over de essentiële kwaliteiten voor de functie."

De persoonlijkheidsmeting zorgt ervoor dat managers alleen geschikte kandidaten ontmoeten. Kandidaten die zeer waarschijnlijk goed zullen presteren. Anders: “Op deze manier hoeven managers slechts een handvol kandidaten te ontmoeten en kunnen ze zich tijdens het interview concentreren op andere zaken, zoals of iemand in het team past of binnen de cultuur van de organisatie.”

MAP Essence in het kort.jpg

Kandidaatvriendelijke test met neutrale vragen

MAP Essence biedt organisaties een snelle en efficiënte manier om de meest geschikte kandidaten te onderscheiden. Ook voor de kandidaat is MAP Essence een ideale tool. Pernille: "Alle vragen zijn kandidaatvriendelijk en neutraal. Ze gaan over persoonlijkheid en de kandidaat wordt gevraagd om te beoordelen in hoeverre elke uitspraak overeenkomt met zijn of haar eigen opvattingen. De persoonlijkheidsmeting helpt kandidaten om al vroeg in het proces te ontdekken of de rol bij hun persoonlijkheid past. Daarnaast krijgen alle kandidaten een kort feedbackrapport dat hen waardevolle inzichten biedt”.

"Dit versnelt het proces van het vinden van een geschikte kandidaat voor de functie en de kandidaten hoeven de test niet opnieuw te doen."
Anders Knutsson, CPO Assessio Group

Een bijkomend voordeel, voor zowel de kandidaten als de organisatie, is dat de resultaten van de test (als de kandidaat dat wil) gemakkelijk kunnen worden opgeslagen. Als er later een vergelijkbare vacature beschikbaar komt, is het voor de recruiter eenvoudig om geschikte kandidaten te zoeken die al in het systeem staan.

Biografie Pernille en Anders.jpg

Nieuwsbrief

Cruquiusweg 111-F, 1019 AG Amsterdam, 085 - 401 50 50