Feyenoord.jpg

Online Preselectie

Cases
Selectie

Online Preselectie

Effectief en efficiënt

Je bent een bekende voetbalclub uit Rotterdam en dus een populaire werkgever. Elke vacature levert minimaal honderd reacties op, met uitschieters naar de duizend. Sinds augustus 2015 werkt Feyenoord daarom met online selectie aan de poort.

Uitdaging

De Nederlandse topclub trekt bij iedere openstaande functie – van servicemedewerker tot marketeer – extreem veel sollicitanten. “Gemiddeld ontvangen we zeshonderd brieven en cv’s per vacature”, zegt Marian Habraken, manager P&O van Feyenoord. “Dat maakt de eerste selectie lastig en enorm tijdrovend. Elke sollicitant begint de online sollicitatie met drie preselectievragen. “Dat gaat om de basiseisen. Heeft iemand bijvoorbeeld de gewenste opleiding afgerond en de juiste ervaring in de functie. Daarmee valt al een deel af, al zijn er natuurlijk altijd mensen die op elke vraag standaard ja antwoorden.” Dan blijven er nog genoeg brieven en cv’s over die zowel door P&O als door de leidinggevende worden doorgenomen om te bepalen wie er uitgenodigd worden voor een gesprek. Na het eerste gesprek volgt het assessment en daarna eventueel een tweede gesprek.”

De organisatie die voor Feyenoord tijdelijke voetbalstewards en beveiligers regelt (een dochteronderneming van Stadion Feijenoord), blijkt eveneens veel sollicitaties te krijgen op vacatures. Het maken van de juiste selectie moet toch efficiënter en effectiever kunnen? Dat is ook de vraag die Habraken voorlegt aan HFMtalentindex, waar Feyenoord al zo’n tien jaar mee samenwerkt. De keus valt op de online preselectie-tool Preselect van HFMtalentindex: een pre employment screening die nu sinds augustus 2015 deel uitmaakt van de standaard sollicitatieprocedure.

Oplossing

De kandidaten die na de preselectievragen bij de top zitten en van wie brief en cv voldoen aan de eisen, krijgen een uitnodiging om deel te nemen aan het online assessment. “Vooraf geven we digitaal bij HFMtalentindex aan waar kandidaten aan moeten voldoen. En na het assessment ontvangt iedere sollicitant een overzicht van zijn of haar score op die punten. Iedereen beneden de minimale score valt automatisch af en krijgt een afwijzing. HFMtalentindex stuurt ons een overzicht van de kandidaten die tenminste de minimale score hebben behaald, hun gehaalde score en daarnaast een indicatie van de mate waarin iemand zichzelf overschat of sociaal wenselijk lijkt te antwoorden. Op basis van die informatie, in combinatie met iemands brief en cv, wordt bepaald wie we uitnodigen voor een gesprek.”

Meer rendement uit talent met HFMtalentindex

Feyenoord werkt inmiddels tot volle tevredenheid met deze nieuwe selectiemethode. En dat heeft zeker effect. Habraken: “Voorheen was het een tijdrovende selectie. Nu hebben we het assessment naar voren gehaald, naar de eerste selectie, zodat we bij de gesprekken meteen de echt geschikte kandidaten zien. Die online preselectie scheelt ons dus veel tijd. Eerst moesten zowel P&O als de leidinggevende zo’n 300 tot 400 brieven en cv’s doornemen, nu nog maar circa 30 tot 50. Tevens is de indicatie in hoeverre iemand zichzelf overschat of sociaal wenselijk antwoordt, een prettig extra handvat om aan de voorkant beter te kunnen selecteren. Het systeem is zowel efficiënter als  effectiever gebleken.”

Nieuwsbrief

Cruquiusweg 111-F, 1019 AG Amsterdam, 085 - 401 50 50